Българска асоциация на барманите
Българската асоциация на барманите е член на IBA.
избор на език:   български | english

XXX Издание „Барманът на България“ 26-27.04.2023

Документи БАБ

Техническа форма БАБ
Формуляр за участие 2023
Формат Флейър

Питиета, кошница за състезателите и информация

BAB OFFICIAL DRINKS
Кошница за състезателите
Списък продукти AVENDI
MARIE BRIZARD Liqueurs
MARIE BRIZARD Syrups
MARIE BRIZARD допълнителна информация

XXX НАЦИОНАЛНО ПЪРВЕНСТВО

на

Българска Асоциация на Барманите

 

26-27, април 2023 г.  / „ПОРТЕ“ морска гара – гр.Варна

ЕТАПИ ОПИСАНИЕ НАКАЗАТЕЛНИ
1ви ДЕН 1 Всеки състезател трябва да попълни тест с теоретични въпроси(отворени и затворени).

 

Ако се останови преписване или подсказване, състезателят/лите/ получава/т/  0 точки
  2 “QUICK MIX” – eдновременно и бързо миксиране на класически коктейли определени по жребий (3бр. от изложеното портфолио).
РЕЦЕПТИ 3 3.1. Коктейлните рецепти са изложени по-долу към регламента.
  3.2. Коктейлите, които ще бъдат изтеглени ще са чрез визуален жребий в началото на самото състезание и ще се изпълняват от всички състезатели.
  3.3. Всички коктейли (3бр.) трябва да се изпълняват едновременно, хигиенно издържано и за време.
СЪСТАВКИ 4 4.1. Всички съставки на избраните коктейли ще са поставени на бара(стейшъна).
  4.2. Всички продукти за украси на коктейлите ще са на бара(стейшъна).
ДЕКОРАЦИЯ 5 5.1. Декорацията на всички коктейли се изработват и поставят по време на правенето на напитките когато е подходящо за тях по преценка на състезателят.
ЧАШИ 6 6.1. Чашите се подсигуряват от БАБ и са еднакви за всички състезатели.
ВРЕМЕ ЗА РАБОТА 7 7.1. Времето се засича от съдия и е индивидуално за всеки състезател, като получава нужните точки.
СЪДИЙСТВО 8 8.1. Пет технически и дегустационни съдии.

Превес в оценките има техниката за едновременното приготвяне на коктейлите.

Дегустация ще се осъществява при съмнение за неспазване на рецептите.

За да бъде процесът по-справедлив, най-високияти най-ниският резултати, присъдени от тезисъдебни заседатели, ще бъдат премахнати, като себроят само трите.

  8.2. За не едновременно правене на коктейлите състезателите ще получават минус точки.
2ри ДЕН 1 Всеки състезател трябва да приготви Десертен коктейл в 5 еднакви дози.

Не важи за флеър дисциплината.

 

РЕЦЕПТИ

 

2

Рецептата за Десертен коктейл трябва да съдържаповече от 2 cl подсладители (ликьори,сиропи,сокове,вина изключая сухи,млечни продукти).
2.1.Рецептите трябва да са оригинално творениена състезателите. Ако се сметне, чесъстезателите са плагиатствали познат, съществуващ коктейл, те могат да бъдатдисквалифицирани.

2.2.Не се разрешава на състезателите да променятрецепта или коктейл по време на състезаниетоили на инструктажа.

2.3.Цялото съдържание (количество алкохол) в рецептата на коктейл не трябва да надвишаваседем (7) cl.

2.4.Съдържанието на коктейла не трябва да бъдепо-малко от седем (7) cl и не повече от 100 мл.(10) cl, дашове и дропсове (и други такивамерки) включително.

2.5.Рецептата трябва да е изразена в сантилитри, разделени съответно на цели числа (1cl, 2cl, 3cl, и т.н.) и/или половинки (0,5cl, 1,5cl, 2,5cl и т.н.), както и с най-малките количества: дашове (няколко капки) дроп (една капка) или барлъжици.

2.6.Рецептите трябва да съдържат:

a)  Най-малко две (2), но не повече отчетири (4) алкохолни съставки.

b)  Най-малко една алкохолна напитка другите трябва да се използват катомодификатор на вкуса (т.е. битери, ликьори, коктейлни сиропи и др.)

в)  Не повече от шест (6) съставки, в товачисло бар лъжички, дашове, дропсове и твърди съставки, такива като коктейлничереши, плодове или подправки.

Рецептите може да съдържат:

1.1   Повече от една (1) алкохолна напитка, но максимум четири.

Рецептите не трябва да съдържат:

1.2   домашно (предварително) приготвенисъставки.

1.3   подгрети съставки (ограничениизключения в Състезанието по ФенсиКоктейли).

1.4   съставки, които не са предоставени отспонсора.

1.5   Изкуствени съставки и оцветители

 

  1. Състезателят може да избере следнитеметоди за приготвяне на коктейла: оформяне (директно в чашата), разбъркване и прецеждане (миксираща чаша), шейкване и прецеждане (цедка или двойна цедка), блендиране (електрически) или тролване(пресипване от съд в съд).
  2. Позволява се на състезателя да използвасобствени прибори за приготвяне накоктейла.
СЪСТАВКИ 3
  1. Коктейлите не трябва да съдържат повече отшест (6) съставки, в това число коктейлнисиропи, плодови сокове, бар лъжички, дропсове или дашове. Всички украси в чашата се считат за съставки. Приемливо е, допълнително да се добави настърганакоричка от цитрусов плод за аромат, да сеизползва пулверизатор (за пара или спрей), но те също ще бъдат смятани за съставки и трябва да бъдат точно описани за да се сметнат към рецептата. Като микса да се приготви пред журито.
  2. Комисията по оценяване не носиотговорност за не наличност на някои отнапитките, украсите и/или оборудването набара по време на състезанието.
  3. Позволява се използването на плодовисокове, не алкохолни миксове, газирана и негазирана вода, но те трябва да бъдатдоставени от Асоцииран член на Б.А.Б, с изключение на:

–       Лимонов сок (фреш)

–       Сок от лайм (фреш)

Пресни плодови сокове (фрешове)

Ако определен плодов сок не е осигурен отнякой от Асоциираните членове на Б.А.Б, позволява се състезателят да приготви самтози (фреш) сок зад кулисите.

Приготвянето на пресните плодови сокове битрябвало да се извърши в същата зона  (стая заукраса, задна стая) и в рамките на времетонеобходимо за приготвянето на декорациите и украсите, което е петнадесет (15) минути.

1.      Разрешените продукти от животинскипроизход са мляко, сметана и яйца.

2.      Не се допускат домашно приготвени илисаморъчно приготвени съставки илисмесени съставки, които се считат за една (1) съставка.

3.      Не се разрешава използването на подгретисъставки.

Ако надвишаваброя на съставките 10 точки сеприспада оттехническисъдия

 

ДЕКОРАЦИЯ5Украсата и гарнитурата трябва да са годни законсумация.    „Side-Garnish“ и коктейли, сервирани на малки чинии, подноси, огледала и др., до чашата за коктейл не са разрешени.Приспада се  10т.оттехнически съдияЧАШИ6

Чашите се осигуряват от състезателя

С вместимост от 7cl до 12cl.

Приспада се  10т.от технически съдия.ВРЕМЕ НА СЦЕНАТА7Максимум 7 минути за приготвяне на коктейлите.
НАКАЗАТЕЛНИ ТОЧКИ8

7:01–––-7:15

7:16–––-7:30

7:31–––-7:45

7:45–––-8:00

повече от 8 минути

15 т.

30 т.

45 т.

60 т.

Дисквалификация.

СЪДИЙСТВО9

Един технически съдия.

Пет дегустационни съдии.

За да бъде процесът по-справедлив, най-високияти най-ниският резултати, присъдени от тезисъдебни заседатели, ще бъдат премахнати, като себроят само трите.

КОШНИЦА10За приготвянето се използват само напитки и продукти на спонсорите описани в сайта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила и регулации:

  1. Записването за участие в състезанието става по електронен път с изпращането на рецепта за Десертенкоктейл.
  2. Рецептите се попълват във формуляра, който можете да изтеглите от сайта на БАБ http://www.bab.bg и се изпращат на e-mail адрес: president@bab.bg
  3. Изпращането на рецептите става най-късно до 17.04.202. на посочения електронен адрес, а рецептата трябва да бъде описана според посочените по-долу изисквания.

Кандидати:

  1.  Кандидатите трябва да са членове на Б.А.Б. заплатили членски внос за 2023г. или заплатили такса за участие в състезанието.
  2. Участниците трябва да се регистрират за събитието и да изпратят рецептите си съгласно определените от организатора условия.
  3. В деня на състезанието кандидатите трябва да използват същата рецепта, с която са заявили участието си. В противен случай може да бъдат дисквалифицирани от състезанието.

Формат на състезанието:

  • ви ДЕН:
  1. Теоретичен тест с въпроси.
  2. “QUICK MIX” – едновременно и бързо миксиране на класически коктейли определени по жребий (3бр. от изложеното портфолио).
  3. Коктейли за “QUICK MIX”:
  • MANHATTAN
  • COSMOPOLITAN
  • NEW YORK SOUR
  • DAIQUIRI
  • MARGARITA
  • ESPRESSO MARTINI
  • NEGRONI
  • OLD FASHIONED
  • SIDECAR
  • MARTINEZ
  • ри ДЕН:
  1. Авторски коктейл в 5 дози.
  2. Последователността на участието на състезателите ще се определи чрез жребий.
  3. На бара излизат едновременно определен брой състезатели.
  4. Всеки състезател има седем (7) минутен лимит за пет (5) коктейла. (флеър-5 минутен лимит за (3)коктейла).
  5. Всички решения на Журито са окончателни и не подлежат на промяна.

Оценяване:

  1. Оценяване на вкуса.
  2. Представяне на напитката:
  • визуално представяне на напитките ;
  • аксесоари ;
  • постоянен характер на напитките ;
  • креативност и стил на представяне ;
  1. Представянето на кандидата:
  • представяне на коктейла ;
  • организиране на работната площ ;
  • обявяване на рецептата на английски език ;
  1. Мястото на състезанието:
  • мястото се оценява за чистота в началото и края на представянето /състезателното време/ от двамата технически съдии.
  1. Технически умения:
  • техническите познания и умения на състезателя;
  1. Журито ще определи печелившите спрямо общия брой събрани точки, от трите състезания.
  2. Бланките за оценяване наТехническото и Дегустационното жури, можете да изтеглите от сайта на БАБ и разгледате.

Награди:

  1. Победителите и в двата стила ще представят България на световното първенство в Рим-Италия (14-19 октомври 2023г.).
  2. Медали и сертификат за показани професионални умения.

КОКТЕЙЛНИ РЕЦЕПТИ ЗА “QUICK MIX:

МANHATTAN
50мл ръжено уиски
20мл червен вермут
1даш ангостура
Чаша: Мартини
Метод: Разбъркване и прецеждане
Гарнитура: Коктейлна черешка

COSMOPOLITAN
40мл водка
15мл коантро/трипъл сек
15мл фреш лимон/лайм
30мл кренбъри сок
Чаша: Мартини
Метод: шейкване и прецеждане
Гарнитура: Кръг лай/лимон

NEW YORK SOUR
60мл бърбън/ръжено уиски
22,5мл захарен сироп
30мл фреш лимон
1бр. Белтък
15мл червено сухо вино
Чаша: Олд фешън
Метод: Всички съставки без виното се шейкват и се прецеждат в чаша с лед до горе. Виното се налива с бар лъжица внимателно най-отгоре.
Гарнитура: няма

DAIQUIRI
60мл светъл ром
20мл фреш лимон/лайм
2б.л. пудра захар
Чаша: Мартини
Метод: В шейкър се поставят всички съставки, разбърква се чрез бар лъжица за да се разтопи захарта. Поставя се лед до горе и се шейква енергично. Двойно прецеждане в охладена коктейлна чаша.
Гарнитура: лимон/лайм кръг

MARGARITA
50мл текила
20мл трипъл сек/куантро
15мл фреш лимон
Чаша: Маргарита/мартини
Метод: Шейкване и прецеждане
Гарнитура: Кръг лимон/лайм, венец сол-опция

ESPRESSO MARTINI
50мл водка
30мл лик. Кафе
10мл захарен сироп
1 ристрето
Чаша: Мартини
Метод: Шейкване и прецеждане
Гарнитура: няма

NEGRONI
30мл джин
30мл битер кампари
30мл червен вермут
Чаша: Олд фешън
Метод: Всички съставки се наливат върху чаша с лед до горе. Внимателно разбъркване.
Гарнитура: Портокалова кора

OLD FASHIONED
45мл бърбън
1кубче захар
5даша ангостура
5даша вода
Чаша: Олд Фешън
Метод: Поставя се кубче захар в чашата, върху захарта се поставят битера и водата. Намачква се захарта, поставя се лед до горе в чашата и се налива уиски. Разбърква се.
Гарнитура: Коктейлна черешка и портокал/опция лимон

SIDECAR
50мл Коняк
20мл Трипъл сек
20мл лимон/лайм фреш
Чаша: Мартини
Метод: шейкване и прецеждане
Гарнитура: без

MARTINEZ
45мл джин
45мл червен вермут
1бар л. Мараскино ликьор
2даша ориндж битер
Чаша: Мартини
Метод: Разбъркване и прецеждане в Миксираща чаша.
Гарнитура: Кора лимон/лайм

BAB OFFICIAL DRINKS

BAB OFFICIAL DRINKS
Кошница за състезателите
Списък продукти AVENDI
MARIE BRIZARD Liqueurs
MARIE BRIZARD Syrups
MARIE BRIZARD допълнителна информация