Българска асоциация на барманите
Българската асоциация на барманите е член на IBA.
избор на език:   български | english

Зрелищни умения, респектиращ професионализъм и здравословни коктейли на ХХV национално първенство за бармани

Ясни са двамата шампиони, които ще представят България на най-престижното състезание на планетата през есента

През изминалата седмица в София се проведе Националното първенство на Българската асоциация на барманите /БАБ/, на което най-добрите наши бармани демонстрираха своите умения и се състезаваха за овациите на публиката и одобрението на престижното международно жури.

Васил Колев защити двете си световни титли, като стана национален шампион в категорията „Класика“, а Тихомир Михайлов /победител „Флеър“/ направи страхотно шоу, с което доказа, че не случайно е сред най-добрите флеър майстори на световната сцена. Двамата финалисти ще представят страната ни на предстоящото Световно първенство за бармани, което за пръв път ще се проведе в България между 10 и 15 октомври тази година. Президентът на БАБ Пенчо Пенчев, който връчи наградите на победителите, е уверен, че те ще защитят достойно високата репутация на родните бармани на Световното, още повече, че това предстои да се случи на „домашен терен“. Самият той е записан в четири пъти в книгата на Световните рекорди Гинес за предлагане на най-голям асортимент от коктейли.

Двата дни на Националното първенство бяха изпълнени с много емоции и богата програма, включваща и избор на най-добър млад барман, различни категории коктейли и специализирано изложение. Участваха 30 бармани, сред които и 4 жени. Най-модерните тенденции при коктейлите са все по-широкото използване на био продукти, включително на зеленчуци, за тяхното приготвяне и украса, като за сметка на това намалява употребата на захар и подсладени напитки. Тези „здравословни“ елементи обаче в никакъв случай не са за сметка на вкуса и качествата. Според националния шампион в стила „Класика“ Васил Колев предпочитанията на българите за коктейли все повече се култивират и рафинират и ако доскоро са се търсили по-остри вкусове, сега се цени добрия букет и оригиналния аромат.

Най-добрият ни барман в стила „Класика“ сподели и съставките на авторския си коктейл с шампанско „Диктатор“, който му донесе поредната титла: 90 мл шампанско, парче кора от лайм, 4-5 листа босилек, 5 мл сироп от кестен, 20 мл ликьор личи и 20 мл плодов ром от малини.

 

Класиране

Финални резулати – Класика

1 място – Васил Колев – Варна

2 място – Борислав Маринов – Плевен

3 място – Владимир Милков – Ахелой

Финални резултати – Флеър

1 място – Тихомир Михайлов – Добрич

2 място – Ангел Тумбев – Пловдив

3 място – Павел Георгиев – Шумен

 

XXV Национално първенство на БАБ традиционно се провежда с генералното партньорство на „Бакарди” и партньорите: „Руски стандарт”, „Луксардо”, „Фабри”, „Мари Бризар”, „Хендрикс”, „Мънки Шоулдър”, „Кока кола”, „ЕсБиБи”, „Метакса”, „Файнест Кол”, „Монин”, „Житная”.

Българската асоциация на барманите е основана през 1990 г. във Варна с цел повишаване на качеството и уменията в барманството, както и за въвеждане на нови тенденции в тази сфера. Към момента членовете й са 946 професионалисти, а партньорите й надхвърлят 2000, сред които работодатели, производители, вносители и други браншови организации. През 2009 г. на БАБ са делегирани права за организиране на курсове и издаване на дипломи на Международната асоциация на барманите, валидни във всичките държави-членки.

 

За допълнителна информация: Мария Панчева 0887953336

msria@csp-sofia.org