Bulgarian Association of Bartenders
Bulgarian Association of Bartenders is a member of IBA
избор на език:   български | english

XXV National Bartenders Competition

Националното Състезание за Бармани
21 – 22 април 2015, гр. София
Обща информация
Формуляр за участие и правила
Програма на състезанието
Схема на състезанието
Награди
Допълнителни състезания
Семинари и Мастър класове

Обща информация
И тази година БАБ има удоволствието да проведе Национално Първенство за Бармани. То ще бъде 25-то по рода си и ще състои в Playground, Paradise Mall, гр. София на 21ви – 22ри април. Победителите в категориите Класика и Флеър ще представят България на Световно Първенство по Барманство, което за първи път ще се проведе в София, България!

В състезанието могат да участват единствено бармани навършили 18 години.

БАБ покрива следните разходи:
1. Покриване от 30лв за нощувка за състезателите извън София
2. Осигурена храна – 21 – 22 април
3. Покриване на пътни разходи до 40лв, след посочено населено място от което пътувате в регистрационната форма. Ако не сте го попълнили няма да ви бъдат възставновени пътните.
3. Ще бъдат предоставени напитки от спонсорите, които са задължителни за правенето на коктейла (по-надолу е сложен списъка с напитките), няма да бъдат допуснати други напитки до състезанието.
4. Всички състезатели ще използват за работа собствени чаши и собствена украса. (длъжни са да имат материали за поне 2 явявания)

Настаняване и регистрация:
1. Очаквайте информация скоро! БАБ търси хотел на префернциални цени за състезателите в близост до мястото на събитието

2. Регистрация в Paradise Mall от 09:00 до 10:30 – Всички са длъжни да се регистрират. (Тъй като мола официално отваря от 10:00, охраната ще бъде предупредена, та ако случайно не ви допуснат можете да споменете, че сте за състезанието за бармани)
3. В Playground, Paradise Mall ще има представители на БАБ, които ще ви помогнат:
-получаване на членски карти (цена 30лв.)
-проверка на рецепти
-информация за програмата на състезанието
4. Всички участници трябва да останат до закриване на Националното първенство.

Важно: Ако не спазвате правилата поместени в сайта, никой от разходите ви
няма да бъдат възстановени.

Формуляр за участие и правила
Формуляр за участие – Класика, Флеър
*НОВО В ПРАВИЛАТА !!! – За Класика типа на коктейла е Fancy Drink по време на квалификации, а финалистите ще трябва да направят коктейл с ШАМПАНСКО!!!
*След попълване на формуляра, моля изпращайте го на адрес:2015@bab.bg

Правила:
Класика – правила
Флеър – правила
Списък с позволените напитки. – Не се допускат други! (Очаквайте скоро информация!)

Срок
Крайният срок за записване за участие в Националното Първенство на БАБ е 16-ти април.
Всички изявили желание за участие след този срок няма да бъдат допуснати до състезанието.

Още
1. Права и задължения на националните първенци.
2. В Националното състезание на БАБ могат да участват членовете на асоциацията с членските си карти, които се закупуват преди състезанието.
3. За участници, които не желаят да станат членове на БАБ, но искат да участват на състезанието. Натисни тук.
4. Националното състезание ще се проведе по правилата на IBA, които са обявени в сайта на БАБ.
5. Всички* състезатели са длъжни да носят фанелките, които ще им бъдат предоставени преди началото на състезанието. Трябва да ги носят през цялото време на мероприятието. На фанелките са изброени спонсорите на БАБ.
6. БАБ не носи отговорност за изгубени или повредени чаши и инструменти по време на състезанието.
7. Всички рецепти стават притежание на БАБ.

*Изключение могат да направят само състезателите по флеър, които имат тематични костюми. С тях могат да излязат само докато се състезават.

Жури
Предвид обстоятелството, че искаме да повишим качеството на журирането на Националното Състезание на БАБ и да няма никакви съмнения за професионализма на съдиите, БАБ покани международно жури с опит и стаж в тази област.

 

Програма на състезанието

21 Април

09:00-10:30 -Регистрация на участниците в Playground, Paradise Mall, София
10:30-11:00 -Техническа конференция (Всички трябва да се явят с инструменити, чаши и т.н.)
11:00-13:00 -Квалификации – Класика и Флеър
13:00-13:45 -Обяд в Playgorund
14:00-15:00 -Квалификации

15:00-16:00 -Семинар – Disaronno

16:00-17:30 -Състезание на Marie Brizard

18:00-19:30 –Конкурс на Монин

20:00-21:30 –Състезание на Bacardi за най-добър млад барман

22 Април

10:00-11:00 -Семинар – Marie Brizard

11:15-12:15 -Мастър клас – Monin

12:15-13:00 -Обяд

13:00-14:00 -Мастър клас – Fabbri

14:15-15:15 -Семинар – Finest Call

15:30-16:30 -Мастър клас – Bacardi

16:45 – Награждаване за състезанията + обявяване на финалистите
17:20 – 18:00 -Техническа конференция БАБ
18:00 – 20:00 – Финал Класика

20:00 – 21:00 – Финал Флеър
21:15 – 21:45 – Награждаване

Схема на състезанието

Plan Zala1-BAB

Награди

Класика
Флеър
1
Златен медал, представя България на Светвотното първенство
1
Златен медал, представя България на Светвотното първенство
2
Сребърен Медал
2
Сребърен Медал
3
Бронзов Медал
3
Бронзов Медал

Очаквайте още награди от БАБ и Спонсорите!

 

Допълнителни състезания

Състезание – Най-добър млад барман –  Bacardi Junior 2015

ПРАВИЛА


І. ЦЕЛИ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Да се излъчи най-добрия млад барман на България зa 2015.

ІІ. УЧАСТНИЦИ В СЪСТЕЗАНИЕТО

Право на участие в състезание имат имат всички бармани на възраст от 18 години до 23 години.

IIІ. ФОРМАТ НА СЪСТЕЗАНИЕТО
1. Всеки участник трябва да приготви ФЕНСИ коктейл в две дози
2. Алкохолното съдържание на коктейла не трябва да надвишава 7 цл. или 70 мл.
3. Всяка рецепта трябва да съдържа поне 2 алкохолни съставки но не повече от четири алкохолни съставки.
– задължителна съставка във всеки коктейл е разновидност на ром БАКАРДИ.
4. Съставките на рецептата са без ограничение.
5. Гарнитурата трябва да бъде ядлива (гарнитурата се приготвя за 10минути преди състезанието).
(Всички състезатели си носят продуктите за гарнитурата, за две явявания за две дози)
6. Рецептите не трябва да съдържат топли напитки (чай, кафе и др.)
7. Коктейлната чаша е със съдържание от 90 мл. до 300 мл.
8. Време за приготвяне на коктейла 4 минути.
9. Съставките могат да бъдат наливани с мярка или свободно.
10.Коктейлите се приготвят директно в чашата, смесителна чаша, шейкър, миксер, блендер.
11.Състезателите използват свой баров инструментариум (шейкър, дозатори /джигъри/, стренер, барова лъжичка, смесителна чаша и др.) за приготвянето на коктейлите.
12.Състезателите използват свои чаши.

VІ. СИСТЕМА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

Оценява се само вкусовете качества на коктейла.

V. РЕГИСТРАЦИЯ, ФОРМУЛЯР и СПИСЪК С НАПИТКИ

Очаквайте скоро информация!

 

Състезание „Най-добър коктейл на Marie Brizard “

Право на участие имат всички бармани, участници в националното състезание, организирано от БАБ.

Записването за участие в състезанието става с предаването рецепта за коктейл, тип Фенси Дринк. Рецептата се предава описана на формуляр, който всеки желаещ може да получи по време на регистрацията на участниците в Playground, Paradise Mall. Описаните рецепти се предават на бара на Marie Brizard, до 13ч, на 21ви април. Също така можете да изпратите формуляра на 2015@bab.bg. Формуляр можете да изтеглите тук – Formulqr MB.

Емил Шайо, бранд амбасадор на Marie Brizard ще определи 24 рецепти, които ще се състезават за титлата „Най-добър коктейл на Marie Brizard “. При записани по-малко от 24 участника, до състезанието се допускат всички.

Състезанието е на 21ти април, от 16 до 17.30 часа. Всеки участник има 5 мин за приготвянето на 3 коктейла – два за дегустационно жури и един за снимки

Поредността на барманите се определя с жребии.

Оценяване: Техническо и дегустационно жури оценява по правилата на БАБ. Победител е участникът с най-много точки.

Всички решения на Комисията са окончателни и не подлежат на промяна.

Задължителни условия за участие:

– Ликьор Marie Brizard, по избор от кошницата, определена от БАБ, минимум 1 cl

– Всички използвани в рецептите ликьори да бъдат единствено от марката Marie Brizard

– Допустимо е използването на други продукти, от по избор, единствено от кошницата, определена от БАБ

– Максималният брой съставки, позволени за направата на двата коктейла е седем (7)

– Всеки участник осигурява сам необходимите му чаши и добавки и украса

Награди

Marie Brizard осигурява парични и предметни награди за 1, 2 и 3то място и предметни за всички участници в състезанието „Най-добър коктейл на Marie Brizard “

  • 1во – 200лв, 2ро – 150лв, 3то – 50лв.

Други

Всички рецепти, участващи и през двата дни на състезанието на Marie Brizard, са собственост на Marie Brizard

Участниците в състезанието „Най-добър коктейл на Marie Brizard “ имат право да тестват всички вкусове на марката, разположени на щанда й.

СЪСТЕЗАНИЕ НА МОНИН

Правила и регулации
1. В състезанието на Монин, което ще се проведе в рамките на XXV Национално Състезание за Бармани 21 – 22 април 2015, гр. София, се допускат само членове на Б.А.Б или такива заплатили такса за участие.
2. Състезанието на Монин ще бъде проведено на 21.04.2015 от 18.00 часа в рамките на програмата от първия ден на XXV Национално Състезание за Бармани.
3. Записването за участие в състезанието на Монин става по електронен път с изпращането на две (2) рецепти за безалкохолен и алкохолен коктейл, тип Фенски Дринк.
4. Рецептите се попълват във формуляра, който можете да изтеглите тук и се изпращат на e-mail адрес: monin@avendi.bg;
5. Всеки участник има право да участва само за алкохолен, само за безалкохолен или и за двата коктейла едновременно.
6. Задължителна съставка и при двата вида коктейли е поне еднин от следните вкусове: Сироп МОНИН ЗЕЛЕН ЧАЙ, Сироп МОНИН МАКАРОН и Сироп МОНИН СПАЙСИ МАНГО.
7. Изпращането на рецептите за състезанието на Монин става най-късно до 16.04.2015 на посочения електронен адрес, а рецептата/ите трябва да бъдат описани според посочените по-долу изисквания.
8. Журито с председател директор иновации на Монин – Атила Молнар заедно с Бранд Амбасадорите на Монин за България Лозан Лозев и Росен Михайлов ще определят 10 рецепти за алкохолен и 10 рецепти за безалкохолен коктейл, които ще отидат на финал.
9. Избраните рецепти от журито ще бъдат обявени най-късно до 18.04.2015 на страницата на Монин, както и на страницата на Б.А.Б.
10. Всеки от избраните десет (10) участника се състезава с всяка от предоставените рецепти, т.е. всеки може да бъде избран само за безалкохолен, само за алкохолен или и за двете рецепти.
11. Всеки ликьор, сироп, пюре, сос и фрапе в рецептата трябва да са с марката Монин.
12. Монин си запазва правото да отстрани всеки състезател, рецепта или име на рецепта, считани за неприемливи.
13. Всички рецепти стават собственост на Монин.

Награди:

1во място – 250 лв

2ро място – 150 лв

3то място – 100 лв

Рецепти
1. 1. Рецептата трябва да е изразена в сантилитри, с цели (1, 3, 5 и т.н.) и/или дробни (1/2, 11/2, 21/2) числа, както и с най-малките количества: дажове (няколко капки) и дроп (една капка)
• Максималният брой съставки, позволени за направата на двата коктейла е седем (7).
• Украсата може да се яде и да не се яде, и може да е на ръба на чашата или вътре в нея.
2. Чашите се осигуряват от самия състезател.
• Коктейлна чаша – разновидности на коктейлната чаша с вместимост до тридесет и девет (39) сантилитра.
3. Компонентите могат да се мерят с мерки или да се наливат свободно.
2. Всички напитки могат да се разбъркат на ръка, да се приготвят на ръка с шейкър или блендират с електрически миксер.
3. Състезателят използва собствени прибори и инструменти за приготвянето на коктейла.

Съставки
1. Всеки състезател е задължен да използва в рецептата сироп, ликьор, пюре, сос или фрапе на марката МОНИН .
2. Всеки продукт на марката Монин ще бъде предоставен от специалния щанд на Монин, който ще бъде в близост до мястото отредено за провеждане на състезанието.
3. Домашно приготвени или собственоръчно направени сиропи, ликьори или пюре не се допускат.
4. Животинските продукти да са само: прясно мляко, сметана или яйца.
5. Подгряти / Загряти компоненти се допускат.
6. Каквито и да е заместители на съставките в оригиналната рецепта трябва да са одобрени от Комисията преди приготовлението на коктейла.

Украси
Състезателите са длъжни да си осигурят украсата сами по време на всички състезания свързани с Мони, на които се явяват.
1. Украсите се приготвят (нарязват) преди излизане на сцената. Времето, отредено за приготовление на украсите, е 15 минути. Подготвените украси се сглобяват след като напитката е приготвена на сцената.
2. Украсата не трябва да наподобява или прилича на знак, лого или емблема, които могат да се идентифицират.
3. Добавки като захар, сол, пипер, индийско орехче, канела и други, използвани повсеместно в сета, се допускат до състезание.
4. За използване в състезанието се допускат само стандартните, къси и дълги сламки, бъркалки и клечки, или се подсигуряват от организатора.
5. Всички спорни украси трябва предварително да се одобрят от Комисията .

Формат на състезанието:
1. Последователността на участието на състезателите ще се определи чрез жребий.
2. Всеки състезател има четири (4)минутен лимит за един (1) коктейл.
3. Техниката на състезателя ще бъде оценявана от Техническото Жури с председател Атила Mолнар на основата на 4 (четири) минути за Фенси Дринк. По правилата на БАБ.
4. Състезател, прехвърлил времевия лимит, ще бъде санкциониран от Техническото Жури.
5. Комисията ще отреди първо, второ и трето място за алкохолен и първо, второ и трето място за безалкохолен коктейл.
6. Всички решения на Комисията са окончателни и не подлежат на промяна.

Семинари и Мастър класове

Очаквайте скоро информация!